dilluns, 2 de març del 2015

FRANCESC GUILLAMÓN, UN DELS PIONERS .....



Gurb, 2 de Març de 2015

El passat 17 de Febrer va morir als 81 anys un mite de l’escalada de casa nostra, en Francesc Guillamón, escalador immens que junt amb el seu cosí germà Josep Manel Anglada van ser pioners a casa nostre de l’escalada de dificultat.

En Francesc Guillamón
Vaig tenir el goig d’anar a alguna de les xerrades que varen donar per Barcelona, ell, l’Anglada, en Pons i tants d’altres magnífics pioners en l’escalada i eren gent planera i molt simpàtica.
En Guillamón es va retirar a mitjans anys seixanta de l’alta escalada, sobretot després de casar-se, així es va acabar una cordada èpica que va fer grans primeres a Montserrat, Pedraforca, Alps, etc.
Val la pena recordar, tal i com explicaven en les seves conferències, que l’Anglada va portar d’Anglaterra i Alemanya, on va estar-hi una colla d’anys, mentre estudiava, material innovador, que ara sembla impossible, però només com a exemple us diré que ells van ser els primers escaladors de l’estat en fer servir cordes de fibra en comptes de les de cànem, ja veieu això passava pels anys 50-60 del segle passat.

Amb l'Anglada
L’escalada pura i dura no ha estat mai una disciplina que jo hagi practicat, sóc més aviat un caminador atrevit, però sempre m’han admirat aquesta gent que pugen per les parets com gats, amb una facilitat increïble. Que descansi en pau un gran home.