diumenge, 3 de maig del 2015

GRAU DEL GOLERÓ - CASTELL DE FORNILS - GRAU DE CABRAFIGA



Cantoni, 02 de Maig de 2015

Baixant el Grau del Goleró
Avui us explicaré una caminada esplèndida, majestuosa, per uns paratges de una bellesa feréstega, no hi trobareu gaire gent, cosa que la fa encara mes atractiva, anirem des de el Coll de Condreu fins al Castell de Fornils, baixarem pel grau del Goleró i pujarem pel Grau de la Cabrafiga. No us en penedireu pas !!.
Prenem la carretera C-153 que va de Vic a Olot, passant per l’Esquirol, Cantonigròs, el Coll del Bac i després el coll de Condreu, deixem el cotxe al mateix Coll, on hi ha un restaurant i el trencant que ens portaria al Santuari del Far. Aquí comença i acaba la caminada.

La casa de l'Om
Des de l’aparcament del restaurant surt un camí en direcció S-SO que porta a la casa de l’Om, anem cara avall, per un bon camí, hem sortit de 1.000 m. d’alçada i anem baixant cap a uns plans preciosos que hi ha prop de la casa, fins al fons de la riera haurem baixat uns 100 m. de desnivell, el paisatge es molt bonic. La Riera de l’Om cau cap el Grau del Goleró, hi ha una cinglera a la nostra dreta, en direcció Rupit, la cinglera del Goleró, a l’ esquerra la cinglera de les Vinyes, les dues descriuen una gran V amb el vèrtex al punt on estem situats ara mateix, del cotxe fins a aquest punt hem tardat 20 minutets.

Baixant cap a la riera de l'Om
Prenent el sender del Grau a la dreta.
Just al principi del Grau
Ara ens cal anar per vora del cingle de les Vinyes, deixem la riera a la nostra dreta i seguim en direcció al Far, sempre prop del cingle fins que trobem un gran Roure i just al davant, de cara el cingle una senyal de prohibit passar motos (5 minuts des de que hem passat la riera de l’Om, 25 – 30 minuts des de el cotxe). Aquí comença la baixada del grau, el camí es un corriol preciós amb grans vistes en direcció les cingleres del Goleró, anem caminant pel mig del bosc fent marrades per anar baixant el Grau. Prop de la casa de la Triola sortirem a un meravellós prat amb unes vistes magnífiques, (1:15 / 1:30 h  des de el cotxe), de seguida trobem la casa de la Triola i en direcció SO, avall al mig del bosc veiem el Castell de Fornils, el nostre destí. Des de aquí veiem l’Agullola de Fàbregues, i darrera nostre la cinglera que hem baixat pel Grau del Goleró  i que després tornarem a pujar pel grau de Cabrafiga. Una meravella, avui anàvem amb el Joan i la Mia, en Ramon i la Carme, la Quima i jo. S’ho han passat de primera.

Els protagonistes del dia
El Joan grau del Goleró avall ....
I la resta de la penya també avall
 
L'Agullola de Fàbregas desde el prat prop de la casa de Triola
Al mig del Prat (Foto del Ramon Serra)
(Foto del Ramon Serra)
El Castell des de Triola (Foto del Ramon Serra)
Fins a la casa de Triola hem baixat 350 m., una bona baixada, ara tenim d’anar prats enllà en direcció al Castell, sempre SO, al final dels prats hi ha una tanca, si ho heu fet bé trobareu una porta per passar-la, (10 minuts des de la casa), baixeu una mica més fins que trobeu un camí una mica perdut, però el seguiu cap a la vostra esquerra, encara que us sembli que us aparteu del castell no patiu, anireu a parar a una pista en més bon estat just davant del sender del castell (5 minuts més, total 15 minuts des de la casa, 1:45 des de el cotxe, parades incloses).




Ara només ens cal seguir el sender, en menys de 5 minuts ja som al Castell de Fornils, des de la casa encara hem baixat 100 m. més, en total des de Condreu hem baixat 450 m. aproximadament. En definitiva des de el cotxe hem trigat 1:50 h., parades incloses.
El Castell ja està documentat al segle XI, pertanyia als bescomptes de Cardona, us adjunto un enllaç on hi ha més explicacions del Castell de Fornils, està molt enrunat, però conserva la torre de l’homenatge que fa força patxoca.

Aqui veiem el cami de baixada i el de pujada


Ara cal tornar, anem a la casa de Triola, just a la porta principal de la casa, a ma dreta seguim la tanca de la casa per un senderet que voreja la casa, la deixem a la nostra esquerra i agafem un camí més evident, ara no podem badar, a 100 m. de l’entrada de la casa trobarem un sender que s’aparta del camí marcat amb grans fites, però sense cap més indicació, prenem el sender on trobarem molt de tan en tan unes marques grogues fluorescents.

En Ramon just al punt on s'agafa el sender després de Triola
Les marques al sender
El sender és molt bonic i marxa en direcció NE un bon tros. Puja dret al cingle cap al Grau de Cabrafiga, en 20 minuts, des de Triola, trobem una mena de camí més ample, el seguim en forta pujada a la nostra esquerra, en 10 minuts més el camí fa un gir fort a la dreta, però hi ha un sender ben marcat (El Far- Rupit), que puja recta cap el cim del cingle. 

El punt on tenim de seguir recta
Darrer tram del Grau de Cabrafiga
L’últim tram del Grau és molt dret, agafem un ritme constant que ens marca la Quima i som dalt el cingle en 1 – 1:10 des de el Castell.
A dalt hi ha altre cop un gran pla i just a l’altre banda hi ha la casa de les Vinyes, al costat de la carretera que ve del Coll de Condreu i que va al Far. Des de la cas agafem la carretera a l’esquerra i per l’asfalt fins al Coll de Condreu 15 minuts més, des de el Castell 1:25 h.

Ja som a dalt, al fons la casa de les Vinyes.
Les Vinyes
Vista des de les Vinyes
Una passada de 3:45 -4:15 hores, depenent, és clar del ritme. Hem gaudit de la matinal extraordinària que hem fet, en bona companyia i per uns paratges solitaris i feréstecs, una passada, aneu-hi, ja veureu que no us en penediu, com sempre, sigueu prudents i respecteu la natura     , per on passeu no s’ha de notar !!.