diumenge, 21 d’agost del 2016

NAVEGACIÓ FLUVIAL, UNES VACANCES DIFERENTS



Cantonigròs, 20 d’Agost de 2016

Navegant per la Borgonya

Treballem tot l’any esperant les vacances d’estiu, llavors podem fer tot tipus de vacances, entre elles hi ha el turisme fluvial pels canals de França. Quan encara teníem els nanos petits ens vàrem atrevir a navegar els canals de França i va ser una experiència tan tranquil·la i bonica que des de l’any 1999 que ho vàrem fer per primera vegada ho hem fet set vegades, evidentment a diferents zones, gaudint sempre de la navegació.
Durant aquests anys molta gent m’ha preguntat que tal era això de navegar canals, molts dubtes i molta desconeixença, però sempre he vist que a tothom estava interessat a provar-ho, però la informació potser no és prou clara i hi ha qui no es decideix. Intentaré explicar-vos la nostra experiència a veure si us decidiu.

Anirem aclarint dubtes:

1.   Hi ha diferents companyies de lloguer de vaixells, nosaltres hem navegat amb Camarga-Plesance, Nicols, Crown Blue Line i Le Boat, la primera crec que ja no existeix, les altres si i totes son bones companyies. Clicant sobre el nom teniu un enllaç a les diferents companyies.




2.    Hi ha diferents models de vaixells, de 2 a 12 places, evidentment cada un més gran i una mica més complicat de conduir. Cal tenir clar que el vaixell el portareu vosaltres mateixos, el primer dia un monitor us ensenyarà a portar-lo, però no hi dediquen molta estona, després us haureu d’espavilar, no es pas complicat de conduir, però cal passar ponts estrets i després maniobrar a les encluses, per guanyar o perdre nivell dins el mateix canal. Cada vegada hi ha més models amb sistemes de navegació que fan molt fàcil el control. Aquest any hem navegat amb un vaixell de 15 m. de llarg, però molt fàcil de pilotar.

El port de Trèbes
El vaixell d'aquest any, Vision SL, 15 m. de vaixell

 3. Es poden fer diferents durades del creuer, des de caps de setmana llargs a una o dues setmanes. El trajecte es pot fer d’anada i tornada o només d’anada, en aquest cas cal preveure com anar a buscar el cotxe, tot i que hi ha un servei que et porta el cotxe al port d’arribada, evidentment pagant. Hi ha diferents zones on navegar per tota França, també es pot navegar per Anglaterra, Holanda i Alemanya. Enlloc cal cap tipus de titulació.

4.     Quan agafes el vaixell cal fer un dipòsit en concepte de possibles danys al propi vaixell o als altres amb els que comparteixes navegació, si no passa res t’ho tornen al final de la navegació. Si no voleu fer el dipòsit et fan una assegurança que et dona tranquil·litat, es molt més econòmic que la fiança, però al final no et retornen res evidentment. Pots contractar també un servei de neteja pel final del creuer, però si sou una mica polits no us cal contractar-ho ja que fent una neteja general l’últim dia no cal gastar-hi més diners.

5.     Es imprescindible portar o llogar bicicletes, molts llocs interessants estan apartats del canal, 2, 3 o 4 km., a peu és pesat, amb bici gens.

6.     Els vaixells tenen WC i dutxes així com una cuina complerta, més o menys depenent, és clar, del model que llogueu. Als ports es pot omplir d’aigua i connectar-vos a la corrent per quan estigueu amarrats. Fins i tot podeu llogar internet, però és un bon moment per desintoxicar-vos de la xarxa. El vaixell te endolls i genera la seva pròpia energia amb el motor o amb un generador els molt grans, podreu carregar mòbils i diferents aparells en aquests endolls. Us poso un petit vídeo on veiem el vaixell d'aquest any.


 7.     Es apte per totes les edats, la canalla s’ho sol passar molt bé, encara que cal estar amatent en les maniobres perquè no caiguin al canal, però son unes vacances molt tranquil·les i agraïdes.




Nosaltres vàrem anar-hi per primera vegada l’any 1999, per tan el nostre fill gran tenia 11 anys, el segon 9 i el tercer 5, s’ho van passar tan bé que l’any següent ja van voler repetir, hem navegat les següents zones:

1999- La Camarga, des de Carnon fins a Capestanh i tornada, interessant el pas de l’estany de Thau amb les seves ostreres i les boniques poblacions al voltant del llac, Beziers i el pas del túnel de Maupas. A les encluses hi ha un enclusero que les fa anar, per tan no hi ha més feina que aguantar el vaixell. Els poblets hi ha molt ambient, però també hi ha molts vaixells navegant i a vegades s’ha de fer força cua per passar les encluses.

2000- El Lot, quina diferència amb la Camarga, el Lot és un riu, no pas un canal, bonic, feréstec i amb pobles molt atractius, es navegable des de Crègols fins al pantà de Luzech, el vàrem navegar tot d’anada i tornada, 128 km i 28 encluses manuals que s’han de operar absolutament a força de pa amb tomàquet, es impressionant de navegar, els pobles de Sant Cirq Lapopie, i Cahors impressionants. Es dels que més ens han agradat.

2001- La Charente, riu molt tranquil, una mica avorrit passa per la zona de brandis, de Jarnac a Rochefort, anada i tornada, 186 km. 12 encluses, també manuals. Passeu per les destil·leries de Napoleón, interessants de visitar, però pel demés poblets molt petits i tranquils, es la França rural.

2002- Alsàcia, canal lateral del Rhin, el més espectacular de tots, molt bonic i interessant, encluses amb enclusero, ciutats espectaculars, Estrasburg, Saverne .... Hi ha encluses espectaculars, una de 16 m. de desnivell i el Pla inclinat de Sant Lluis, un ascensor de vaixells amb el que es guanya un dia sencer de navegació i 13 encluses, realment espectacular, bon menjar i bon vi. Per nosaltres el millor de tots !!!.

2003- Bretanya, Redon a Josselin, molt i molt tranquil, però amb pobles bonics i amb les famoses Creps i Galletes de la Bretanya, les encluses automàtiques però s’han de fer anar personalment. La Gacilly espectacular i el castell de Josselin impressionant.

2006- Borgonya, de Fontenoy-le-Chateau a Gray i tornada, 200 km. i 30 encluses automàtiques, zona tranquil·la de bons vins i pobles bonics, zona agrícola una mica avorrida, però de una pau espectacular. Us poso un video del pas per una enclusa per si ho voleu veure.


2016- Canal de Midi, de Sérbes a Castelnaudary, només anada, encluses amb enclusero, naveguem l’autèntic Canal de Midi, arribem al punt més alt del Canal on hi ha el punt per on s’alimenta d’aigua, passem per Carcassone, magnífica i per Castelnaudary amb un gran llac per regular l’enclusa quàdruple que hi ha just a l’entrada. Navegació molt tranquil·la per paratges rurals amb l’atractiu de la pau. No oblideu menjar Cassulette !!.

En definitiva vacances recomanables, només us recomano que si hi aneu cal estar molt segur amb qui aneu, per conviure en un espai tan reduït dia i nit, amb les seves incomoditats, s’ha de tenir molt clar que t’avens amb els que comparteixes navegació. Porteu lectura i jocs de taula per entretenir-vos i a gaudir de la navegació !!.

Carcassone
Castelnaudary