dissabte, 13 de juny del 2015

COVA DEL GOLERÓ O DEL SALVI

Cantoni, 13 de Juny de 2015

Quan vàrem fer la magnífica volta pel Grau del Goleró - Castell de Fornils - Grau de Cabrafiga ens va faltar visitar la cova del Goleró o també dita del Salvi, per tan amb el Ramon i el Joan hi hem tornat, amb la misió de trobar-la i ficar-nos a la cova.
La primera part fins al final de les marrades del Goleró les podeu veure a la descripció del Grau del Goleró - Castell de Fornils - Grau de Cabrafiga.

Cova del Goleró o del Salvi
Prenem la carretera C-153 que va de Vic a Olot, passant per l’Esquirol, Cantonigròs, el Coll del Bac i després el coll de Condreu, deixem el cotxe al mateix Coll, on hi ha un restaurant i el trencant que ens portaria al Santuari del Far. Aquí comença i acaba la caminada.
Des de l’aparcament del restaurant surt un camí en direcció S-SO que porta a la casa de l’Om, anem cara avall, per un bon camí, hem sortit de 1.000 m. d’alçada i anem baixant cap a uns plans preciosos que hi ha prop de la casa, fins al fons de la riera haurem baixat uns 100 m. de desnivell, el paisatge es molt bonic. La Riera de l’Om cau cap el Grau del Goleró, hi ha una cinglera a la nostra dreta, en direcció Rupit, la cinglera del Goleró, a l’ esquerra la cinglera de les Vinyes, les dues descriuen una gran V amb el vèrtex al punt on estem situats ara mateix, del cotxe fins a aquest punt hem tardat 20 minutets.
Ara ens cal anar per vora del cingle de les Vinyes, deixem la riera a la nostra dreta i seguim en direcció al Far, sempre prop del cingle fins que trobem un gran Roure i just al davant, de cara el cingle una senyal de prohibit passar motos (5 minuts des de que hem passat la riera de l’Om, 25 – 30 minuts des de el cotxe). Aquí comença la baixada del grau, el camí es un corriol preciós amb grans vistes en direcció les cingleres del Goleró, anem caminant pel mig del bosc fent marrades per anar baixant el Grau.
Els que esteu acostumats a la muntanya ja teniu clar que son les marrades, però pels nobells els hi explico, a muntanya quan les pendents son molt pronunciades es van fent corves en forma de S per suavitzar el desnivell, els antics camins, en les parts més dretes sempre tenen marrades per pujar o baixar amb més suavitat. El contrari és fer draçera, vol dir pujar o baixar pel cami més recte i normalment més dret.

En Joan al final de les marrades, just a l'esquerra les fites
Després de l'última marrada, quan el sender ja planeja ens queda la riera avall a la nostra dreta baixant, hi ha un punt on hi ha la paret de roca a la nostra esquerra amb una inscripció poc visible que diu cova, just al davant dues grans fites indiquen per on tenim de baixar cap a la cova, aneu amb compte de no pasar-vos aquest punt.




Als arbres hi ha unes marques una mica esborrades de color groc, sigueu prudents ja que el camí fins a la cova es una mica penjat, sobretot si el terreny està moll, en cinc minutets sereu a l'entrada de la cova.

Entrada de la Cova
Porteu llanternes ja que la cova és molt llarga, les descripcions dels espeleòlegs parlen de 466 m explorats icloent-hi un sifò. Evidentment sense coneixaments no feu tonteries. Nosaltres vàrem recorrer uns 200 m. de la cova, molt interessant !!. Us poso un enllaç a la pàgina del grup d'espeleòlogia de Badalona, on descriuen la cova del Goleró.






Just savant la cova i en direcció al torrent hi ha una mena de tartera de pedres grans que ens portarà als peus del salt del Goleró, només veureu l'últim tram de 27 m., però en total hi ha 4 trams 19 m., 25 m., 23 m. i 27 m., en total el saltiró te 94 m., realment val la pena baixar-hi, no us en panadireu pas, és espectacular. El salt està equipat per baixar-lo fent rappel, us poso un enllaç on us expliquen on son els anclatges per si ho voleu fer.

El Joan als peus del salt 



La tornada pel mateix camí, haureu fet una atractiva matinal en 2- 3 horetes de soledat garantida, sigueu prudents i respectuosos amb la natura, que no es noti que hi heu passat.