dissabte, 19 d’octubre del 2013

PARADOR DE SAU - PUIG DEL FAR - SALT DE LA MINYONA - SAVASSONAGurb, 19 d’Octubre de 2013

Avui us explicaré una caminada magnífica, que es pot enllaçar amb l’última que us vaig descriure, la de Savassona - Sant Pere de Casserres. Aquesta comença al Parador de Sau i ens portarà al Puig del Far, els Muns, Salt de la Minyona i acabarem a Savassona, passarem per llocs magnífics i altius, sempre amb bones vistes !!.

El Puig del Far (832 m) desde Gurb.
Avui, però, ens caldran dos cotxes, un el deixarem a Savassona i amb l’altre anirem per la carretera BV-5213 que va fins al Parador de Sau, just abans de l’última pujada que ens portaria al Parador, hi ha un bon lloc on deixar el cotxe, després agafem una pista a ma dreta que ens duria pantà avall, deixant el pantà a la nostra esquerra, aigües avall, a 150 m. de la carretera a ma dreta hi ha les indicacions del GR151, diu Vilanova de Sau 5,85 km. El seguirem en sentit ascendent, en menys de 10 minuts ja veurem a l’altre banda del pantà el castell de Tavertet i magnífiques vistes del Pantà amb la seva punta del campanar de Sant Romà sortint de l’aigua, lluny al fons es veu l’Agullola de Fàbregas i mes enllà els cingles del Santuari del Far, no ho confonguem amb el Puig del far que és on avui ens dirigim.

Punt de sortida, seguim el GR
El castell de Tavartet
El Pantà de Sau
La punta del campanar de Sant Romà de Sau
Al fons l'Agullola de Fabregas i els cingles del Far
Resseguim el pantà desde dalt del cingle fins que aproximadament als 30 minuts trobem una torre d’electricitat amb dues marques verdes, nosaltres seguim recte les senyals del GR, no ens desviem mai, vaig amb el Joan que es coneix la zona i va marcant el ritme amb ganes, és un bon caminador !!.

En Joan, bon caminador i gran amic !!
En 35 – 40 minuts trobem una feixa abandonada, la passem tota i just a l’altre costat trobem una pista forestal, apte per turismes que seguirem a la nostra esquerra, hi ha les marques del GR, no hi ha pèrdua, seguim la pista i de seguida trobem un trencant a ma dreta, on hi ha una bassa, que porta a Sta. Margarita d’Ardola, nosaltres el deixem i seguim recta fins que uns 500 m. més enllà, en 45-50 minuts desde el cotxe, trobem, en un revolt a la dreta, un camí que segueix recta, està tancat amb un filferro pel bestiar que es pot obrir per passar. Penseu sempre a tornar a tancar aquestes tanques, hi ha bestiar pasturant i es podria escapar.
Ara farem una marrada per anar a visitar la zona de la roca del Migdia, amb els seus cingles preciosos, agafem aquest sender, canviem de direcció, anàvem en direcció S-SE, ara anirem N-NE seguint unes marques vermelles fins al vèrtex nord de la gran roca on la vista es impressionant, on hi arribem en poc més o menys una horeta, ara seguim per la vora de la cinglera en direcció S fins l’altre vèrtex de la roca, 1:10 h. desde el cotxe, veiem al nostre darrera, en direcció Oest, el cim del Puig del Far i les antenes dels Muns on també passarem abans d’arribar al salt de la minyona, cap el Sud-Oest, als nostres peus Vilanova de Sau.

Sau desde la Roca de Migdia
Sot de Balà i Puig de la Força
Puig del Far
A les antenes hi ha els Muns
Reculem en direcció el Puig del Far fins que tornem a sortir al punt on hem obert el filferro pels animals, ara tenim de seguir altre cop la pista original a la nostra esquerra fins que trobarem un trencant a ma dreta, indicant clarament Puig del Far. (aprox. 1:20 h desde el cotxe, parades incloses).
En 10 minutets més som al cim, que te unes vistes esplèndides en totes direccions, desde la plana es veu el Puig del Far desde molts llocs, es un bony molt característic quan mires en direcció el Cabreres. Al cim gaudim de la vista, es veu molt be la Roca Falconera, esmorzem i ens fem una foto. La pujada al cim no te cap dificultat, està molt ben indicat i en el punt més conflictiu fins i tot hi ha un passamà per agafar-nos. En definitiva 1:30 / 1:35 h parades incloses.

Trencant cap al Puig del Far
Pujant-hi ....
... i pujant-hi ...


... veiem la Roca Falconera ....
... i ja som al cim !!
Tornem a la pista de baix i la seguim a la dreta, sempre seguint les marques del GR, hi ha llocs on podem seguir la pista o fer drecera vorejant la cinglera, els senders sempre estan ben marcats, en uns cinc minutets trobem un pal indicador que ens parla ja dels Muns, que es a les antenes que cada vegada tenim més a prop.
La pista ressegueix la carena i després baixem fins que trobem un trencant a ma dreta que deixem per seguir recta (30 minuts desde els peus del Puig del Far, 2:30 h desde el cotxe), per una pista enporlanada que puja cap els Muns, la pujada és dura i sempre hem de seguir per la pista, sense deixar-la mai fins arribar a la casa dels Muns, 10 minutets de forta pujada.

Pal indicador, els Muns
Veiem la Roca Falconera i el Puig del Far
Resegint la carena ....
... fins al camí dels Muns
La casa dels Muns
Salt de la Minyona
 
Les Agudes
Passem la casa i ja arribem al Salt de la minyona, magnífim mirador de les Guilleries i el Montseny, fins aquí hem trigat 2:40 h. Disfrutem de la vista i ens tornem a fer una foto.
Agafem la pista a la nostra esquerra en forta baixada fins que trobem un punt on el GR es dirigeix a la nostra esquerra en direcció a la cinglera (7 o 8 minuts desde el Salt de la Minyona), aquí el deixem per seguir recta per la pista, sense deixar-la mai fins que trobem un encreuament de camins on hi ha un rètol de fusta que diu “Els Muns”.La pista enporlanada de l’esquerra ens portaria a Folgueroles, la de la dreta cap a la casa de la Soleia i el que va de dret va cap el Masgrau, aquest és el que prendrem, va en clara direcció Nord. Portem 3:15 desde el cotxe.

Trencant del Masgrau
Trencant prop de la casa del Masgrau
 En cinc minuts i uns 100 metres abans de la casa de la Noguera agafem un sender a ma esquerra, marcat amb groc i blanc que gira cap a l’Oest, es un sender que ens porta a un altre encreuament de pistes, uns 15 minutets més, ara portem 3:30 h desde el cotxe, deixem la pista de l’esquerra i la de la dreta i seguim recta, en pujada per la pista on hi ha a ma esquerra una boca d’aigua.

De dret a Savassona
En 15 minuts més som a Savassona, Sant Feliuet al seu turó i el cotxe, es una volta per fer entre 3:45 i 4:00, depenent del ritme. Us poso un enllaç a l’Strava on trobareu el recorregut.
Es pot fer una circular ajuntant la ruta  SAVASSONA - SANT FELIUET DE SAVASSONA - SANTPERE DE CASSERRES que us vaig explicar el passat 5 d’Octubre de 2013, només cal seguir fins al parador al tornar de Sant Pere de Casserres i un cop al Parador seguir aquesta ruta. Es una volta que dura unes 6 – 7 hores. Us recomano fer-les, per separat o juntes, però son caminades esplèndides per contrades espectaculars, gaudireu segur, jo no em canso mai d’anar-hi !!.
 
Sant Feliuet de Savassona