dissabte, 5 d’octubre de 2013

SAVASSONA - SANT FELIUET DE SAVASSONA - SANT PERE DE CASSERRESGurb, 5 d’Octubre de 2013

Feia dies que tenia ganes d’explicar-vos aquesta esplèndida caminada, plena de regals per la vista i per la formació cultural, anirem de Savassona fins a Sant Pere de Casserres, seguint el camí que vaig fer amb el meu pare i el meu germà Ramon cap allà el 1965, ara majoritàriament és el PR C40, però llavors era la selva !!. Avui anem el Joan Aranda, el meu fill petit Ot i jo.

Sant Pere de Casserres
  Anirem fins a Savassona, agafant la BV 5213 que porta al parador de Sau, on es va fer l’estatut d’Autonomia del 1979, aproximadament a 4,5 km de prendre la carretera trobarem un trencant a ma esquerra que ens porta a Sant Feliu de Savassona, deixem el cotxe on puguem i aquí comença la caminada.
Hi ha una cadena i un rètol que diu Sant Feliu de Savassona 12 minuts, passem una mena de porta metàl·lica, en un dels pals de la porta hi ha una inscripció que diu , Pedra del Sacrifici 300 metres. Anem cap a la nostra dreta seguint el sender en lleuger ascens, i efectivament en menys de 10 minuts ja estem a la pedra del sacrifici, on fem la primera parada per gaudir-ne una estoneta.

Pedra del Sacrifici
El Joan i l'Ot comentant-ho
 

Savassona, a més de ser l’escola d’escalada dels escaladors de la comarca, es un jaciment molt bonic i interessant, hi trobem diferents pedres amb inscripcions i la famosa pedra del sacrifici, de unes 400 tones de pes i amb la llegenda dels sacrificis humans. Als anys 60 i sobretot al 1976 es van fer unes excavacions que van trobar tombes i diferent material funerari de una antiguitat de 2.350 anys abans de Crist. També es diu que les marques a la pedra era on es recolzaven les teulades de les cases que hi havia als seus peus a l’època medieval. Les restes trobades estan al Museu Episcopal de Vic.
Seguim i als pocs metres trobem un sender que surt a ma esquerra i que ens porta cap a Sant Feliu de Savassona, lloc emblemàtic per la Unió excursionista de Vic, club del que soc soci desde fa molts anys i que va ser fundat el 1911, fa poc es van celebrar els cent anys amb una foto molt bonica aquí mateix. En 15 minutets desde el cotxe ja hi som, es una bonica capella romànica que va ser restaurada per la Unió l’any 1962. A la banda de l’absis hi ha tombes antropomòrfiques i una bonica vista a totes bandes.

Camí de pujada a sant Feliuet
Sant Feliuet


Vistes cap al castell de Savassona
L'ot fent de difunt en una tomba antropomòrfica
Cap allà anem !!
Primera foto conjunta del dia
Tornem a baixar pel mateix camí, passem pel costat del famós dau i anem a veure la pedra de les bruixes, una mica més al Nord, seguint el PR C40, marcat, evidentment, amb groc i blanc. Visitem la roca i ens dirigim a la del home, on es veu  molt be l’imatge de un home estrany gravat a la pedra.

Roca de les bruixes
 


Roca de l'home

Seguim el PR C40 en direcció Sant Pere de Casserres, sense pèrdua possible, ja que està molt ben indicat, en 45 minuts, visites i parades incloses trobem un pal indicador que ens mena cap a la nostra dreta, aquí trobem el GR 210, camí vora el Ter, a l’esquerra aniríem cap a Tavèrnoles i Roda de Ter. Pendrem el temps de la caminada desde aquest indicador, ja que abans podem gaudir tanta estona com volguem de la visita a Sant Feliu i les diferents pedres del pla de Savassona.

A partir d'aqui comptarem el temps de la caminada
El sender es molt bonic i al mig de la boira que hi ha avui encara ho fa més bonic si cal, en 15 minuts, desde que hem trobat el GR 210, passem el torrent del castell, trobem la urbanització de Fussimanya, passem prop del restaurant del mateix nom, en 35 minuts passem un prat gran, molt bonic i ara ens dirigim al torrent de l’infern, que aproximadament el passem en 1 hora. Un racó ben bonic !!

El prat gran, prop de Fussimanya
Baixant cap el torrent de l'infern
Passant el torrent de l'infern
En 25 – 30 minuts més passem la carretera que porta del Parador al Monestir, seguim pel sender a l’altre costat de la carretera, ben indicat (queden 1,6 km. fins el monestir) i ens enfilem fins la carena en 3 0 4 minuts més. Fins aquí 1:22 h. desde el pla de Savassona.
Seguim un preciós sender amb bones vistes sobre el pantà de Sau, veiem la zona del Villaret, on hi ha la Balma de la Cort Fosca i el Salt de les Conques, explicats en aquest mateix blog. Veiem Sant Pere per primera vegada i en 25 minuts més som a l’entrada del recinte. En total 2:00 – 2:30 hores desde el famós pal indicador.

A que es bonic ???
Ja veiem Sant Pere de Casserres


SantPere de Casserres es un preciós monestir romànic, molt ben restaurat que val molt la pena visitar, esta situat en una mena de península en un meandre del riu Ter, ara al mig del pantà de Sau. Hi ha tantes coses a dir de Sant Pere que us hi he possat l'enllaç a la seva pàgina perquè us informeu ben be. Aneu-hi que s’ho mereix, la caminada es pot titular com a caminada cultural. Tornarem pel mateix camí, tardarem altre cop 2:00 – 2:30 hores, en definitiva 4 – 5 hores de bonica i interessant caminada, agafeu-vos temps per visitar-ho amb calma, de tornada podeu dinar al Restaurant de Fussimanya, però reserveu taula, ho fan molt bé i sempre està ple. Espero que gaudiu molt d’aquesta caminada per la meva estimada comarca !!!  

Ja hi som
 

Segona foto colectiva del dia !!