19 de febr. 2017

ELS BUFADORS DE BEVÍGurb, 19 de Febrer de 2017

Al cor dels Bufadors de Beví
Caminar sol, quin gran plaer, el silenci i la pau dels nostres boscos i muntanyes em fa sentir viu. M’agrada anar a caminar acompanyat, però anar-hi sol sempre ha estat un plaer per mi. Avui he anat tot sol a visitar els bufadors de Beví, prop de Santa Maria de Besora, i creieu-me sempre és una experiència.
Us explicaré una caminada circular, molt bonica i apte per fer amb canalla, doncs els hi podeu fer passar una bona estona. Cal anar fins a Sant Quirze de Besora per la C-17, prenem la sortida 81 i al mig de Sant Quirze trobem el trencant cap a Santa Maria de Besora i Vidrà (BV-5227), anem fins a Santa Maria de Besora i prenem un trencant a ma esquerra que diu Ripoll per Llaers, es una pista en bon estat però estreta, tenim de fer 2,7 km per aquesta pista fins a un trencant a ma esquerra que porta cap a Mas Veí i Sant Moí. Hi ha lloc per deixar-hi el cotxe.
Aquí comença la nostra caminada, de moment tenim de seguir el camí ample que ens porta per la vora de camps i sempre deixant la Serra dels Bufadors a la nostra dreta, el camí fa de bon caminar i no te cap problema, tampoc hi ha senyalitzacions, així que teniu d’anar fent en direcció Oest.

La Serra dels Bufadors
En uns 15 minuts trobareu una basa a la vostra esquerra, en 15 minuts més hi ha un plà amb una estelada i el trencant a la dreta que ens porta als Bufadors, aquí hi ha un indicador. Portem 25-30 minuts des de el cotxe. Obrim la tanca del bestiar i recordeu-vos de tancar-la. Ara el camí passa a ser un sender molt bonic i ombrívol rodejat de faigs majestuosos. Hem canviat de direcció i ara anem en direcció Nord i després girem en direcció Est.

La bassa
El pla amb l'estelada i els indicadors cap els bufadors
A cinc minuts de la tanca de bestiar trobarem un sender a la nostra dreta que puja decidit cap el bosc, està indicat per tan no us podeu pas perdre, el teniu de prendre i amunt que fa pujada. En cinc minuts més veureu uns boixos a la dreta amb uns punts vermells, surt un sender a la dreta encara més de dret al bosc, vosaltres cap allà i amunt.

No us passeu aquest trencant a la dreta.
 

Us vull fer passar per aquí ja que hi ha l’entrada més espectacular, per mi, al cor dels bufadors, per tan aneu pujant amunt, cada vegada més espectacular, tot ple de roques amb molsa, grans faigs i silenci, una passada.
En cinc minuts més trobareu un forat a la roca, no us el passeu, per tan aneu poc a poc i busqueu-lo be, es mereix entrar-hi per aquí. Pugeu cap al forat i us transportareu a un altre mon, jo sempre dic que no m’estranyaria trobar-hi dinosaures.

L'entrada per la roca.


Passegeu amb calma, gaudint de tots els recons fantàstics d’aquesta zona, hi ha forats a terra per on bufa el vent que ve de l’altra banda de la serra, doncs ara estem just darrera dels cingles dels Bufadors. Des de el cotxe hem trigat uns 40 minuts.


La tornada la farem per dalt de la Serra dels Bufadors, trobareu un sender que marxa en direcció Est ben decidit cap al cims de la serra, i la va resseguint pels punts més alts, veiem a baix a la nostra dreta el camí que hem seguit per venir, més lluny Santa Maria de Besora amb el seu Castell i a la nostra esquerra el Pirineu, avui ben nevat.


Només cal seguir el sender, ben clar i gens perdedor gaudint de les vistes i la tranquil·litat i en 30 – 35 minutets trobareu la pista de Llaers al coll de Beví, només cal anar a la dreta 200 metres i trobareu el cotxe. Jo he trigat una hora i mitja, parades incloses, per tan ja veieu que és una sortideta curta però meravellosa, aneu-hi i gaudireu segur !!