28 de gen. 2012

VIA ROMANA DE CAPSACOSTA


28 de Gener de 2012

Ha fet un Gener amb un anticicló de primera, just el primer cap de setmana de mal temps havíem programat amb el Joan d'anar a fer la canal dels ganxos a Joanetes, vist el mal temps hem optat pel pla B, hem anat a fer la VIA ROMANA DE CAPSACOSTA, hi la veritat és que ha estat un plaer, us explicaré com fer-ho.
De bones a primeres, si no voleu fer l'anada i la tornada agafeu dos cotxes, un el deixeu a una punta i l'altre a l'altre punta. Agafant la carretera que va d'Olot cap els tunels de Capsacosta, la N-260, just al km. 93 hi ha un bon lloc a l'esquerra per deixar el cotxe, just on comença la Via Romana de pujada, està indicat com a Mas Torrotes. La Via esta molt ben indicada.
Tot pujant cap els tunels hi ha el trencant de Sant Salvador de Bianya, que es l'antiga carretera per anar a Sant Pau de Seguries, la C-153a, per aquesta bonica carretera que a mi m'agrada molt fer-la amb la meva estimada Giant de carretera, arrivareu a Sant Pau de Seguries, just davant el cementiri, abans d'arrivar al poble comença la Via Romana en sentit descendent, allà mateix podeu deixar l'altre cotxe.

Aqui podeu deixar el cotxe, prop de Sant Pau de Seguries.
Just a l'altre costat de la carretera comença la Via.
 Es una ruta de 2 - 3 horetes fetes amb calma, ideal per fer amb canalla, aprofitant l'ocasió per repasar història i despertar el seu interès pel nostre passat. Us ajudarà que la ruta està plena de panells informatius ben clars. Podreu veure restes de l'empedrat romà, de murs de contenció, trencaigues, plataformes de gir pels carruatges, a banda de unes vistes molt boniques en un entorn de privilegi.
Aproximadament al cap de 20 - 25 minuts de caminar trobarem un trencall que ens porta a la font de l'arç, val la pena arrivar-hi en pocs minuts per tal de carregar aigua, despres tornem al trencant i seguim Via Romana enllà.

Així de bonic és el camí.
Aveurador a la font de l'Arç
Font de l'Arç
En mitja horeta ens plantem al collet de Capsacosta, per un camí molt bonic, on es conserven prou bé zones empedrades, i de tan en tan un panell explicatiu del que veiem. D'aquest coll al final, si el feu en aquest sentit serà tot baixada.

El Joan a plena Via, li falta el casc romà
Panells indicadors

..........
 Mica en mica anem baixant cap a la Garrotxa, anem fent marrades pel camí a troços ben conservat, a troços no tan, pero val la pena anar-lo caminant, passem la carretera de Sant salvador dues vegades, just pasada la carretera per segona vegada hi ha les restes de una Antiga Ferreria i d'un hostal, aprofitem l'hostal per parar a recuperar forçes. Fins aqui hi hem trigat aproximadament 1 hora i 30 minuts.

Les marrades de la Via.
.......
Menjant al hostal
 Fins ara, tot i tenir un dia molt tapat, hem gaudit de vistes espectaculars, envoltats de natura en estat pur. D'aqui al final de la via ens queden 30 minutets de bon caminar.
Caminar amb el Joan sempre és un plaer, tenim moltes coses per explicar-nos i sempre són interessants, al menys per a mi. La canal dels ganxos queda pendent, ja la farem i us explicarem.

........
Bones vistes .....
Natura en estat pur.
Final de la ruta.