divendres, 19 de maig del 2023

LA TOSA D'ALP (2.536 M.) I LES SEVES MINES

 

Cantoni, 19 de Maig de 2023



El Pirineu estava ple d’explotacions mineres, ferro, coure, barita, manganès, or, etc., a vegades m’imagino tots aquests camins que avui en dia caminem ben contents, muntanyes amunt i avall, plens de traginers amb mules traginant minerals, ferro i tot tipus de mercaderies, tenia de ser tot un espectacle.

El cas es que parlant amb en Quim, un bon amic i gran muntanyenc, em va comentar de les mines que hi ha al voltant de la Tosa d’Alp i ja ens tens amb el Ramon a buscar una ruta per visitar mines i aprofitar per pujar a la Tosa d’Alp. Al final ens ha sortit una circular preciosa.

 

APROXIMACIÓ

Cal anar fins a Bagà, aquí s’ha d’agafar la carretera que porta a Coll de Pal per la BV-4024 fins on hi ha el refugi del Coll de Pal, 16,8 km des de Bagà, aquí deixem el cotxe, hi ha bons llocs per aparcar sense fer nosa.

RUTA

Reculem per la carretera un centenar de metres i ja veureu una pista que surt a la vostra dreta, en pujada i indicada clarament com a ruta dels miners, aquest primer tram seguirem el GR-150-2, passarem la Collada de la Bòfia i poc després a ma dreta ens queda la mina de Barita de la Bofia, hi ha un panell indicador amb les explicacions pertinents. Fins aquí 15 minutets.

Mina de Barita de la Bofia




Seguim la pista, ara en baixada, en 5 minuts escassos trobem un sender a la dreta que deixa la pista i va cara amunt, deixem el GR i agafem el sender, molt fresat i ben indicat ja que forma part de la ruta dels cavalls del vent.

Aqui deixem el GR


Anem pujant per un bonic bosc d’abets, una pujada franca, no gaire dura, avui, tot i ser Maig ens fa vent i fred, per tan caminem a gust muntanya amunt, passem la collada de Comafloriu i davant nostra hi tenim tot un gran flanqueig que tenim de fer fins a la cabana dels miners, que veiem molt lluny en direcció NO, ara portem una hora des de el cotxe.






Les vistes son fantàstiques en totes direccions, iniciem tot el flanqueig per un sender prou fresat, deixem a la nostra dreta i amunt els Rasos de Comabella i el Cap del Serrat Gran, que serà per on tornarem, al final del flanqueig, on no hi ha dificultats, però s’ha de caminar sense badar, una relliscada seria perillosa, estem envoltats d’Isards, que ens van ensenyant com saltar amb una agilitat prodigiosa, també veiem molts caus de Marmota, tot i que no en veiem cap. En 45 minuts ens plantem a la Cabana dels miners, i el temps ens va fent un canvi no gaire agradable.

Mengem i bevem i decidim anar continuant, es un terreny que coneixem prou be i no ens fa por la boira, tot i així accelerem el pas perquè el temps no es pas gens bo.


Les roques de les Muntanyetes


Passem per un antic carregador de mineral, les vistes magnífiques, als nostres peus les roques anomenades les Muntanyetes i una mica més enllà arribem al coll de la Vall on hi ha les mines de Manganès i a més a més ja veiem la Tosa d’Alp amb el Refugi del Niu de la Àliga.




I ha més mines que ens saltem, ja que el temps ens apresa, pugem  cap al Refugi i a la Tosa (15 minuts des de el Coll), portem una mica menys de 2:30 hores des de el cotxe. Al cim hi estem poca estona, fa molt de vent i fred, decidim tirar avall cap el coll de Pal .

El temps complicat



Ara seguirem el GR-150 que passant pels Rasos de Comabella fins la collada de Comabella, pugem el Cap del Serrat Gran i ja baixem directa al coll de Pal, tot plegat 1:00 h. des de la Tosa.

Ara per no seguir la carretera el GR-150, passa el torrent i sempre deixa la carretera a la dreta, en aquesta zona tornem a veure Isards i sobretot Marmotes, en 30 minuts més som al Refugi de Coll de Pal i al cotxe, en definitiva una circular de prop de 4 hores i 726 m. De desnivell positiu.

I com sempre us dic, camineu amb calma, sigueu prudents, que no es noti per on heu passat i si camineu sovint federeu-vos.


 FITXA TÈCNICA

DISTÀNCIA:                           12,15 KM.

DESNIVELL POSITIU:                   726 M.

DIFICULTAT:                            FÀCIL

CIRCULAR:                                si

TEMPS:                                 4:00 – 4:30 HORES. (parades incloses)

 

Track al Wiquiloc