dimarts, 14 d’agost del 2012

ANETO (3.404 m.)

14 d'Agost de 2012


Avui parlarem del més alt del Pirineu, l'Aneto de 3.404 m. amb la seva glacera que Déu n'hi do com ha disminuit desde que la vaig veure per primera vegada l'any 1977, però és el Jefe, el més alt, s'ha de pujar !!

Al fons l'Aneto, abans el coll de Corones.
Anirem fins a Benasque i d'allà pujarem amb el cotxe fins a Baños de Benasque i amunt fins el final de la pista on hi ha un espai no molt gran, però que hi poden aparcar uns quants cotxes, es el Plan de Besurta (1.900 m.), segons a quina època si hi ha molta afluència de vehicles tallen la pista i s'ha de fer l'ultim tram a peu.
L'Aneto és un cim molt alt, no te grans dificultats tret de l'alçada, la glaçera, on cal portar crampons i piolet, i el pas de Mahoma, cresteta curta, però aèria on cal parar atenció. Els seus 3.404 m. fan que si el temps s'enfada us farà passar una mala estona, per tan sigueu prudents i sobretot a la glaçera no sortiu de la traça si no sou molt experimentats en aquestes guerres.
Anem per feina, desde el cotxe aneu fins el refugi de la Renclusa situat a 2.140 m., 30 minuts desde Besurta,on podeu fer nit, l'Aneto per la seva entitat està molt massificat, per tan val la pena que truqueu per encarregar lloc (Tel. 974.344646), es un bonic i acollidor refugi, de 92 plaçes de capacitat, per tan no massa gran pel lloc on està.


Desde la renclusa he marcat el camí aproximat de pujar al Portillón Superior
Si dormiu al refugi procureu sortir ben d'hora, així trobareu la neu en millor estat, la pujada al Portillón superior es fa per un sender una mica perdedor, però molt fressat, aquest tram que veieu amb neu és pel Maig, normalment a Juliol - Agost - Setembre és un autèntic roquissar, en 1:30 - 2:00 h desde la Renclusa us plantareu al Portillón, només cal baixar-lo per la banda de la glaçera i comença tota la travessa en diagonal del Glaciar de la Maladeta, famós pels accidents a les seves rimaies, per tan pareu atenció.

Sortida del Sol, 1977 pujant l'Aneto.
Desde el Portillón, es veu l'Aneto i la ruta pel seu Glaciar
El nostre destí, ara, és el coll de Corones, el veiem amunt, al fons de tot, als peus de la piràmide que fa el cim de l'Aneto, trigarem 1:00 - 1:30 h. fins el coll de Corones, la neu en el últim tram està moltes vegades ben glaçada, aqui agrairem portar els crampons amb nosaltres, ja que la pendent fins el Pas de Mahoma es considerable.

L'Angel Serra a plena glaçera.
Aqui veiem el Portillón Superior, amb la gent baixant a la glaçera.
De més a prop, la gent esperant per baixar a la glaçera i d'altres que ja han baixat.
Desde l'altre banda del pas de Mahoma ja es veu la creu que hi ha al cim, ara nomès ens cal pasar-lo i fem el cim més desitjat del pirineu, l'Aneto.

Ubicació del Pas de Mahoma 
Passant el famós Pas
Fins el cim haurem trigat de 3:30 a 4:30 h, ara només cal disfrutar de la vista i tornar pel mateix camí, jo l'any 1977 que el vaig pujar amb el Jordi Torras, vaig fer després la Maladeta i tornar cap a la Renclusa. Es un cim molt concorregut, per això si sou experimentats val la pena fer-lo una mica fora de temporada, hi trobareu menys gent i no es farà tan carregós, al Pas de Mahoma es formen cues considerables, segons m'han explicat !!
L'Aneto és, a més del cim més alt dels Pirineus, el cim més alt d'Aragó (CIMS AUTONÒMICS).


Al cim, 1977