divendres, 13 de setembre del 2024

COLL DE CONDREU - ROQUES ENCANTADES - LA SALUT - SANT FELIU DE PALLAROLS - VOLCÀ DE SANT MARC - COLL DE CONDREU

 

Cantoni,  13 de Setembre de 2024

Vistes des de la Salut


En tenia moltes ganes, volia encadenar zones que conec bé amb d’altres que no coneixia gens, tot per poder muntar una circular que al final ha sortit esplèndida, prop de 4 hores de fagedes espectaculars, ermites i volcans, no es pot demanar més.

APROXIMACIÓ

Anem fins el coll de Condreu per la C-153 tan si veniu d’Osona com si veniu de la Garrotxa, just al coll hi ha el Restaurant de Condreu, allà podeu deixar el cotxe.

RUTA

La ruta comença just aquí, passeu la carretera deixant el Restaurant a la vostra esquena i preneu el sender indicat com a Roques encantades.


Boscos de faig


En poc més de 30 minuts trobareu a la vostra dreta el trencant que us portarà en pocs minuts a les precioses Roques encantades, sigueu respectuosos però volteu pel mig de les roques, espectaculars, val la pena gaudir-ne en silenci i calma. Quan n’hàgiu gaudit reculeu fins el trencant que hem agafat abans.



Roques Encantades


Ara el seguiu a la dreta, el pròxim destí es el Santuari de la Salut, hem anat caminant per unes fagedes espectaculars, a finals d’Octubre o principi de Novembre és quan el bosc està ben vermell, molt espectacular, tot i que es bonic tot l’any.


La Salut


Sant Feliu de Pallerols


En més o menys 1 hora des de el cotxe us plantareu a la Salut, depèn evidentment del temps que hàgiu passat pel mig de les Roques encantades, jo no hi he estat gaire estona ja que les conec molt bé ja que les tinc prop de casa.

La Salut sempre espectacular amb les seves grans vistes sobre bona part del territori, allà podeu omplir d’aigua o prendre alguna cosa al restaurant.

Seguiu per la carretera que us portaria a Condreu, però de seguida trobareu el sender que ens porta cap a Sant Feliu de Pallerols, ara ens toca baixar i baixar, en 30 minuts trobareu la font del Vern i passeu la C-153.

Just passada la font del vern passeu la C-153


Seguim baixant i en 30 minuts més som a Sant Feliu de Pallerols, ara seguirem a la nostra dreta per anar cap el Volca de Sant Marc. Portem des de el cotxe, parades incloses aproximadament dues hores.

La Salut des de Sant Feliu


Ara pugem en direcció el Volcà de Sant Marc pel mig de Faigs i sobre greda volcànica, ens  hi plantem en 30 minuts més.


Arrivant al Volcà de Sant Marc



Seguim en direcció Sud i en pujada sostinguda, passem pels restes de la casa del Grèvol (30 minuts des de el volcà).

El Grèvol



Seguim amunt fins l’ermita de Sant Pere Sacosta, en ruïnes, 30 minuts més des de el Grèvol, ara portem 3:15 hores des de Condreu.


Sant Pere Sacost


Seguim amunt, aquí hi ha una zona una mica perdedora, per tan seguiu el meu track, seguint la línia que porta corrent a Condreu ens plantem al Coll de Condreu en 30 minuts més, total 3:45 – 4:15 h.

Realment ha sortit una circular esplèndida, per boscos increïbles i amb miradors extraordinaris, aneu-hi que us agradarà segur.  

I com sempre us dic, camineu amb calma, sigueu prudents, que no es noti per on heu passat i si camineu sovint federeu-vos.


FITXA TÈCNICA

DISTÀNCIA:                           12,47 KM.

DESNIVELL POSITIU:              686 M.

DIFICULTAT:                         FÀCIL

CIRCULAR:                           SI

TEMPS:                               3:45 – 4:30 HORES. (parades incloses)

 

Track al Wiquiloc

diumenge, 8 de setembre del 2024

MONT VENTOUX

 

Cantoni, 29 d’Agost de 2024

El Mont Ventoux des de Bédoin

 

Ja us he explicat que caminar junt amb la bicicleta, preferentment la de roda prima, son les meves grans passions, la primera havia sigut córrer, però amb l’edat córrer és molt dur per les articulacions, la bici et manté fantàsticament el sistema cardiovascular i et preserva les articulacions ja que és un esport on l’impacte articular és mínim, guardo l’impacte per fer muntanya que és el meu medi natural.

Amunt ...


Amb el Ramon volíem fer una setmana de ports del Tour als Alps, però el mal temps només ens ha permès fer-ne un de sol, però vaja quin “portarraco”, el MONT VENTOUX, 21,3 km de pujada amb 1588 m D+ al 7,46 % de pendent mitja.



Hem anat fins a Bédoin als peus del famós port, la ruta des de Bédoin es la Sud, considerada la més dura, tot i que tan la del Nord, des de Malaucène, com la de l’Est des de Sault no tenen res a envejar.

Nosaltres hem fet una circular preciosa que ens ha donat 60,5 km i 1815 m D+, en Ramon, si pot, sempre vol fer circulars, hem gaudit molt de la pujada i sobretot del gran ambient ciclista que hi ha a França arreu dels grans ports d’Alps o Pirineus, el Tour de France és un fenomen extraordinari al país veí, tal i com us vaig explicar en una entrada de fa temps en aquest blog.


Falten 5 km



Us poso l’altimetria del Mont Ventoux i el track de la nostra volta, es una pujada sostinguda, rampes del 10 i 11 % que fan que els trams del 8 o del 7 semblin fàcils, diuen les ressenyes que el rècord de pujar-hi més de pressa el te l’Ivan Mayo feta al Critérium de la Dauphiné Libéré el 10 de juny de 2004, amb 55 minuts i 51 segons, verge santa !!!.

MONT VENTOUX

Es considera que els cicloturistes ho poden fer entre 2 i 3 hores, amb la curiositat que avui en dia hi ha una recomanació, pels que van amb elèctriques, que els recomana portar les bateries ben carregades.

Hem pujat prudentment però gaudint de la pujada, fins a dalt mes o menys 2:15 h., prou bé pels nostres 67 i 65  anys. Tornarem a fer els altres ports que no vérem poder fer.

 

Track de la volta

dissabte, 7 de setembre del 2024

LA RIERA DE GRAUGÉS, ESTANYS I SALTS D'AIGUA

 

Cantoni, 29 d’Agost de 2024

Salt del Molí de Ballús


Tornem una vegada més al Berguedà, és una zona molt interessant i amb infinites possibilitats de fer caminades precioses, avui anem a seguir una riera i els seus salts d’aigua, la riera de Graugés.

APROXIMACIÓ

Cal anar fins a Cal Rosal, prop de Berga, podeu deixar el cotxe on vulgueu, seguiu per l’antiga carretera en direcció Gironella fins que a la vostra dreta trobareu el carrer del Pont d’Orniu, el seguiu en direcció el riu Llobregat i allà mateix veureu el Pont d’Orniu, diguem que aquí comença la ruta.

Pont d'Orniu


RUTA

Just passat el pont agafeu a l’esquerra seguint una pista de bon caminar que ens portarà a l’ermita de Sant Vicenç d’Obiols, en més o menys 15 minuts.

Sant Vicenç d'Obiols


Seguirem en direcció NO per una pista fàcil amb l’inconvenient que hi trams d’asfalt, passarem  per la Casa nova de Cal Gris, Cal Gris, Barriada de les escoles amb l’Estanyol de les escoles a la vostra esquerra, trobarem Cal Bep Nou, a la vostra esquerra on hi ha el camí que prendrem després de visitar Santa Maria d’Avià, magnífica ermita romànica. (50 minuts des de Sant Vicenç d’Obiols).

Santa María d'Avià

Els corns del Berguedà



Aquí mengem  i gaudim de la preciosa ermita i de les vistes que tenim en direcció N dels Corns del Berguedà que ja us vaig explicar en aquest blog.

Ara reculem fins el trencant de cal Bep Nou, no anem a la casa si no que seguim una pista que va en direcció S cap a l’estany de Graugés, ben ple d’aigua avui i ben bonic  (25 minuts des de Sta Maria), ara portem 1:45 h. des de el cotxe.

Estany de Graugés

Estany del Carrer Nou

Font de Sant Ramon

Aneu seguint un sender ben indicat excepte en algun tram que es una mica perdedor, per això us demano que seguiu el meu track que us poso al final, anireu passant per la Font de sant Ramon, Estanyol del Carrer Nou, darrera la casa de Vilajona trobareu el bonic salt de Vilajoana, el Salt del Matalasser, per veure’l be cal baixar-hi, el preciós salt del Molí de Ballús, on també cal baixar-hi, el Salt de la Rompuda i ja anireu a parar a l’Ametlla de Casserres i el Llobregat altre cop.

Arribant a Vilajoana


Salt de Vilajoana

Salt del Matalasser


Salt del Molí de Ballús


El temps fins aquí variarà molt depenent del que us entretingueu a gaudir d’Estanyols i salts d’aigua. Fins aquí haureu fet aproximadament 13 km.

Ara seguim en direcció Berga, deixant sempre el Llobregat a la nostra dreta, aneu seguint per carrers o vora el riu fins a un punt on nosaltres hem seguit per la paret del canal, una mica estret i al final una mica perdedor, així hem tornat a arribar al pont d’Orniu, però si voleu a l’encreuament del Carrer dels senglars i del Carrer Sanglas hi ha el camí que porta altre cop a l’ermita d’Obiols i cap el pont d’Orniu, sense cap complicació.

Total 16,4 km. de gaudir, entre 4 i 5 hores depenent de les parades, però com sempre us dic, no cal córrer. Aneu-hi que us agradarà.

I com sempre us dic, camineu amb calma, sigueu prudents, que no es noti per on heu passat i si camineu sovint federeu-vos.


FITXA TÈCNICA

DISTÀNCIA:                          16,4 KM.

DESNIVELL POSITIU:             360 M.

DESNIVELL NEGATIU:                360 M.

DIFICULTAT:                         FÀCIL

CIRCULAR:                           SI

TEMPS:                               4:00 – 5:00 HORES. (parades incloses)

 

Track al Wiquiloc