dijous, 7 de febrer del 2013

TOSSAL DE LA TORRETA (1.676 m)

7 de Febrer de 2013

El 13 de Febrer de 2010 vaig anar ben decidit a pujar el cim comarcal nº 38, el Tossal de la Torreta de 1.676 m. sostre comarcal de la Noguera, situat al Montsec una zona preciosa de Catalunya que m'estimo especialment. De Montsec n'hi ha tres, de ponent a llevant hi ha el Montsec de l'Estall, el d'Ares i el de Rúbies, tots tres prop del Noguera Ribagorçana que els hi dona vida. Tenen tresors magnífics com ara la Muralla Xina de l'Estall, Montfalcó, el Congost de Montrabei o el mateix Tossal de la Torreta, només per posar uns quants exemples.
El cas és que avui anirem fins a Rúbies, un petit llogarret abandonat, per arrivar-hi tenim de passar per Santa Maria de Meià, agafem una pista que ens porta cap a l'ermita de Sant Sebastià, a uns 2,5 km. de Santa María, continuem per una pista una mica pitxor, però que es pot fer amb cotxe, poc a poc, sempre pels peus de la cinglera, deixarem un trencant a ma dreta, passarem la Cabana del Pelegrí i sempre en direcció Oest ens plantarem al poblet abandonat de Rúbies, a uns 10 km. de Santa María.

sempre anirem pels peus de la cinglera ....
... fins a Rúbies !!
Deixem el cotxe a Rúbies

Direcció la Portella Blanca ...
... ben indicada !!
Deixem el cotxe a Rúbies (1.146 m.) i prop de l'esglesia ja hi ha un indicador ben clar que ens dirigeix cap a la Portella Blanca, el camí puja fent esses pel fort pendent, en poc més o menys 30 minuts som a la bonica portella Blanca a 1.421 m., més o menys 300 m. de desnivell.

Portella Blanca
El Pirineu i tot el Pallars Jussà
Un cop a la portella ja veiem de cop i volta tot el Pallars Jussà i el Pirineu al fons, nevat i majestuós, a la nostra dreta, en direcció Est ja veiem al fons, lluny el Tossal. Ha fet una nevadeta i l'enfarinada encara fa la caminada més atractiva.

Al fons es veu el Tossal de la Torreta.
El cim, amb el seu vertex geodèsic i la senyera
En poc més de 30 minuts soc al cim, les vistes magnífiques en totes direccions, gaudeixo del cim, fa fred, però no pas cap exageració, per tan m'hi estic una bona estona. Torno tot xino xano per la mateixa ruta, en definitiva 1h - 1:15 h. de pujada i una horeta de baixada, un plaer per tots els sentits !!
Soc al cim comarcal numero 38, només en falten tres.
Quasi be tot blanc, s'esta acabant un privilegi !!