dimecres, 19 de desembre del 2012

MAURICE HERZOG

19 de Desembre de 2012

Ha mort Maurice Herzog, tenia 93 anys i va ser el primer home en pujar un 8000,  l'Annapurna de 8091 m , junt amb Louis Lachenal, ho van fer a l'any 1950, en una expedició on també hi havíen Jean Couzy, Marcel Schatz, Gaston Rébuffat i Lionel Terray, el fotògraf Marcel Ichac, el metge Jacques Oudot i Francis de Noyelle com "oficial d'enllaç".

L'Annapurna
Campament a l'expedició de 1950
Les anteriors expedicions, sobretot angleses, al Everest, havíen acabat amb grans tragèdies, recordem la desaparició de l'Irving i el Mallory l'any 1924, per això l'expedició del 1950 va anara a la zona de l'Annapurna, un cop allá van quedar impresionats de l'inmensitat de la muntanya que pretenien escalar a l'estil alpí, però es van decantar per fer diferents camps a diferents alçades fins a poder fer l'atac final al cim. Tot això ho explica Herzog en el llibre que va escriure l'any 1953 titulat, Annapurna, el primer 8000. Jo tinc la sort que el meu tiet Jordi em va regalar aquest llibre que ell s'havía comprat just quan va sortir, per tan tinc una primera edició.
El cas es que el 3 de juny de 1950, Herzog i Lachenal van sortir de l'ultim camp per atacar el cim, ho van aconseguir, però la baixada va ser terrible, poc després de deixar el cim Herzog va perdre els guants, a més a més havíen decidit utilitzar botes lleugeres per l'atac final i els peus van patir molt de fred. Al camp 5 els esperaven el Gastón Rébuffat i el Lionel Terray que els van ajudar, però van passar una nit tremenda, el dia següent en molt mal temps es van perdre els quatre, dos amb greus congelacions i el Rebuffat amb ceguera de la neu i van haver de fer un vivac dins una mena d'esquerda a la neu amb un sol sac de dormir per tots quatre, total que miraculosament van poder arrivar al camp base, però en molt males condicions.

Portada al Paris Match
Estat llastimós a l'arrivada al camp base.
Un cop al camp base el metge de l'expedició va començar a tractar les congelacions dels dos alpinistes que havíen fet el cim, però va haver d'anar tallant dits dels peus als dos i al Maurice Herzog també els de les mans.
Amb l'imposibilitat de caminar van fer com una mena de cadiretes que duien els portejadors a l'esquena i l'Herzog i el Lachenal ja els teniu a l'esquena dels portejadors durant les dues setmanes de tornada a la civilització, barrancs amunt, barrancs avall, cada nit quan muntaven el campament el metge repasava les congelacions i quan va ser necessari, sense anestèsia amputava un altre dit, i així van poder tornar a casa.

A casa, per fi !!
L'Herzog va ser tractat com un heroi i va fer carrera política a França, va ser també alcalde de Chamonix, va estar sempre vinculat a la muntanya i va tenir una llarga vida. El seu company Lachenal no va tenir una vida tan llarga, va morir l'any 1955 esquiant, va caure a una rimaia al Valleé Blanche, prop de Chamonix.

Així tenia les mans l'Herzog
Que descansi en pau !!